Onze kippen

De jonge opfokhennen komen op het bedrijf als ze 18 weken oud zijn. Dit geeft ze even tijd om te wennen aan de stal; zoals waar is het voer, water en legnest. Met 19/20 weken beginnen ze eieren te leggen. De eerste weken zijn dit nog kleine eitjes, zogenaamde hennen- eitjes. Volgens de liefhebbers de lekkerste eitjes. Hoe ouder de kip wordt hoe groter de eieren zijn.

De kip krijgt zelfgemengd voer, waaronder tarwe, mais en ccm (aangezuurde maïs) wat een yakult effect geeft op de kip en een lekkere smaak aan het ei. De kippen worden meerdere keren per dag gecontroleerd op voer, water en gezondheid. De buitennesteieren worden tijdens de controle ook geraapt.

De vrije uitloop kippen mogen iedere dag om 10.00 uur naar buiten als ze hun ei hebben gelegd, voer hebben gegeten en water hebben gedronken. Ze hebben 36 ha. land tot hun beschikking. Is het weer slecht of te warm dan blijven ze uit zichzelf binnen in de overdekte uitloop. Als het donker wordt trekken de kippen vanzelf weer naar binnen waar het veilig is.

De scharrelkippen hebben een volière tot hun beschikking, dit houdt in dat er stellingen zijn op verschillende hoogteniveaus waar de kippen kunnen gaan zitten. Op alle hoogteniveaus kunnen de kippen hun voer,water en legnesten vinden.