img, wegdam

Onze eieren

Waarom zijn wegdameieren de lekkerste eieren; omdat ze vers zijn; vandaag gelegd, morgen in de winkel en we maken ons eigen voer met tarwe uit de regio en maïs van de buurman. Deze maïskorrel wordt gemalen en aangezuurd zodat dit een yakult effect geeft op de kip en daardoor een lekkere smaak aan het ei.
Onze eieren voldoen aan het IKB keurmerk, dit betekent dat de weg die het ei aflegt, van kip tot klant, aan strenge eisen voldoet. Het CPE (www.cpe.nl) controleert of de eieren inderdaad scharrel of vrije uitloop zijn. Ook wordt de kwaliteit en het gewicht gecontroleerd.
Eieren worden in 4 gewichtsklassen verdeeld; S, M, L, XL. Jonge kippen leggen meer S en M en oudere kippen leggen meer L en XL. De stempel op het ei (www.eicode.nl) is voor de traceerbaarheid. Bijvoorbeeld het nr. 1 NL 45246 01. Het eerste cijfer zegt hoe de kip gehuisvest is; 0=biologisch, 1=vrije uitloop 2=scharrel, 3=kooi. De 2 letters het land van herkomst. De cijfers daarachter het bedrijfsnummer en het laatste cijfer is het stalnummer.

Een ei daar zit heel veel in. De belangrijkste stoffen in 1 ei zijn; 7,3 gr.eiwit, 5,7 gr. Vet (overwegend onverzadigde vetzuren). Mineralen; ijzer, natrium, kalium, calcium, fosfor en selenium. Vitamine D, E, B1, B2, B6 en foliumzuur.